Gece Diyalizi Kimlere Yapılır?

Gece Diyalizi Kimlere Yapılır?

Genel 28.05.2024 00:57:00 0
Gece Diyalizi Kimlere Yapılır?
Tarih: 28.05.2024 00:58

 

Böbrek yetmezliği, dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bir hastalıktır. Diyaliz çeşitleri, gündüz ve gece olarak uygulanabilir. Gündüz diyalizi yaygın olarak kullanılsa da bazı hastalar için gece diyalizi daha uygun seçenek olabilir. Gece diyalizi, böbrek yetmezliğine sahip olan hastaların tedavisinde kullanılır. Bu yöntemde, hastaların vücutta bulunan kanın temizlenmesi için diyaliz makinesine bağlanır. Gündüz yapılan diyaliz seansları 3-4 saat sürerken, gece diyalizi genellikle 6-8 saat veya daha uzun sürebilir. Gece diyalizi, kanın daha yavaş ve kontrollü bir şekilde temizlenmesine yardımcı olur. Böylelikle hasta vücudu, daha etkili bir şekilde toksinlerden arındırılır. Gece diyalizi, birçok hastada daha iyi sonuç vermesi ile tercih edilir. Genellikle daha az besin kısıtlaması ve daha az sıvı kısıtlaması gerektirir. Bu nedenle hastaların daha rahat bir şekilde beslenmelerine olanak tanır.

Gece Diyalizi Neden Yapılır?

Diyaliz tedavisi gören hastanın günlük yaşamında bir takım sorumlulukları bulunmaktadır. Çalışan veya eğitim gören hastalar gece diyalizini tercih etmektedir. Sosyal hayata katılımı oldukça kısıtlı olan veya diğer tıbbı rahatsızlıkları nedeniyle gündüz diyalizi için uygun görülmeyen hastalara gece diyalizi tedavisi yapılmaktadır. Gece diyalizinin avantajlarına örnek verecek olursak gündüz çalışanların ve okula gitmekte olan çocukların daha rahat yaşam sürdürmelerine yardımcı olmaktadır. Bu tedavi yöntemi, gündüzleri hastaya serbestlik sağlamaktadır. Diyaliz işlemi gece yapılırken, gündüzleri hastaların iş, okul ve sosyal yaşam aktivitelerine daha fazla zaman ayırabilmelerini sağlar. Bu tedavi yöntemi, hastaların beslenme alışkanlıklarını daha iyi yönetebilme ve daha fazla enerjiye sahip olma olasılığı sunar. Diyaliz çeşitleri, her hasta için uygun olmayabilir. Uygunluk durumu hastanın; genel sağlık durumu, böbrek fonksiyonları, diğer tıbbi faktörler ve yaşam tarzı gibi faktörler göz önünde bulundurularak tedavi yöntemi uygulanır.

Gece Diyalizi Avantajları

Gece diyalizi, böbrek yetmezliğine sahip olan hastalar için oldukça önemlidir. Vücuttaki toksinleri ve fazla sıvıyı uzaklaştırarak etkili tedavi seçeneği sunar. Bu tedavi yöntemi, hastaların daha iyi uyumasına ve bu sebeple daha iyi yaşam kalitesine sahip olmasına yardımcı olur. Uzun süren diyaliz seansı ile bazı hastaların fazla ilaç kullanım ihtiyacı azalabilir veya ortadan kalkabilir. Ayrıca kan basıncı daha iyi bir şekilde kontrol edilebilir. Gece diyalizi genellikle uyku sırasında yapıldığı için hastalar günlük aktivitelerinden kısıtlanmamaktadır. Bu sayede psikolojik bunalıma girme ihtimalleri sosyalleştikleri için daha düşüktür. Ayrıca gece diyalizi, bazı hastalarda görülmekte olan gündüz diyalizine bağlı komplikasyon riskini azaltır.

 


Anahtar Kelimeler: Diyalizi Kimlere Yapılır?

YAZARLAR