C Vitaminin Faydaları Nelerdir?

C vitamini önemli bir vitamindir. Ancak, vücudumuz C vitaminini üretemez. Bu nedenle C vitaminini çoğunlukla portakal, çilek, kivi, brokoli, lahana ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzeden alırız. Bununla beraber genellikle gıdalardan C vitamin

Sağlık 17.06.2022 08:49:00 0
C Vitaminin Faydaları Nelerdir?
Tarih: 01.01.0001 00:00

C vitamini önemli bir vitamindir. Ancak, vücudumuz C vitaminini üretemez. Bu nedenle C vitaminini çoğunlukla portakal, çilek, kivi, brokoli, lahana ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzeden alırız. Bununla beraber genellikle gıdalardan C vitamini almanız tavsiye edilirken, birçok insan ihtiyaçlarını karşılamak için takviyelere yöneliyor. Bu anlamda c vitamini takviyesi almanın bilimsel olarak kanıtlanmış bazı faydaları da mevcuttur. Peki, bu faydalar nelerdir?

 

Kronik Hastalıkların Riskini Azaltabilir

 

C vitamini için en önemli özellik vücudunuzun doğal savunmasını güçlendirebilecek nitelikte olan güçlü bir antioksidan olmasıdır. Antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirirler. Bunu da hücreleri zararlı moleküllerden koruyarak yaparlar.

 

Bu zararlı moleküller biriktiğinde birçok kronik hastalık ile bağlantılı olan oksidatif stres olarak bilinen bir durumu teşvik etmede rol oynarlar. Bu nedenle pek çok araştırma C vitamini tüketmenizi önermektedir. Çünkü C vitamini tüketmek kandaki antioksidan seviyenizi %30'a kadar artırabilmektedir. Bu da vücudun doğal savunmasının artması açısından yararlı olacaktır.

 

Yüksek Tansiyonu Önlemeye Yardımcı Olurlar

 

Küresel anlamda önde gelen ölüm nedenlerinden biri olan kalp hastalığı riskinin artmasına neden olan temel faktörlerden biri de yüksek tansiyondur. Bu yüksek tansiyona karşı ise bazı araştırmalar umut verici çalışmalar ortaya koymuştur. Bunlara göre, C vitamini takviyelerinin hem sağlıklı yetişkinlerde hem de yüksek tansiyonu olanlarda kan basıncını düşürdüğü bulunmuştur.

 

Hatta yapılan bir hayvan araştırmasında, C vitamini takviyesini alan hayvanların, kalpten kan taşıyan kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olduğunu ve bu da kan basıncı seviyelerinin düşmesine yardımcı olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar ne kadar umut verici olsa da bu takviyelerin kan basıncı üzerindeki etkilerinin uzun vadeli olup olmadığı tam olarak kesin değildir. Bu nedenle, yüksek tansiyonu olan kişiler tedavi için tek başına C vitaminine güvenmemelidir.

 

Demir Eksikliğini Önlemeye Yardımcıdır

 

Demir, vücutta çeşitli işlevleri olan önemli bir besindir. Kırmızı kan hücreleri yapmak ve vücutta oksijen taşımak için gereklidir. C vitamini takviyeleri de diyetteki demirin emilimini artırmaya yardımcı olabilir. Özellikle et önemli bir demir kaynağı olduğu için, etsiz beslenen insanlar için bu vitamin takviyesi yararlı bir tercih olacaktır. Ayrıca C vitamini, demir eksikliğine yatkın kişilerde anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

C vitamini takviye ürünlerini incelemek için https://www.naturalnest.com.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.


YAZARLAR