Prostat Hastalıkları Tanı Ve Tedavileri

Erkek üreme organlarından biri olan prostat, idrar torbasının çıkışında yer alır ve başlıca işlevi üreme için gerekli olan salgı bezini üretmesidir. İçinden işeme kanalları geçen ve ilerleyen yaşlar ile birlikte büyüme gösteren p

Sağlık 11.05.2022 10:35:00 0
Prostat Hastalıkları Tanı Ve Tedavileri
Tarih: 01.01.0001 00:00

 

Erkek üreme organlarından biri olan prostat, idrar torbasının çıkışında yer alır ve başlıca işlevi üreme için gerekli olan salgı bezini üretmesidir. İçinden işeme kanalları geçen ve ilerleyen yaşlar ile birlikte büyüme gösteren prostat, her erkekte aynı yolu izlemez ve normal boyutunun dışına çıkabilir. Prostat aynı zamanda mesanenin ağzını sıkarak idrar kaçırmayı da önler.

Prostat bozukluğu yaşayan kişiler bu neden ile idrarlarını tutmakta zorlanırlar. Kişilerde prostat belirtileri başladığı andan itibaren ürolog doktoruna başvurmaları gerekir. Prostat rahatsızlıklarında hastalar öncelikle ilaç tedavisi, ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda da ameliyat yöntemine başvururlar. Prostat rahatsızlığı 80 yaşını aşmış erkeklerde daha sık ortaya çıkar.

Prostat Belirtileri Nelerdir?

Tüm hastalıklarda olduğu gibi prostat rahatsızlığının başlaması ile birlikte bazı belirtiler ortaya çıkar. İlerleyen yaş birlikte kişilerde görülen idrar yaparken ve sonrasında güçlük, zayıf veya kesikli idrar, idrarda yanma veya ağrı, sık idrara çıkma ihtiyacı, mesaneyi tam boşaltamama hissi, idrar tutma zorluğu, ani olarak yaşanan idrar sıkışıklığı, idrar bitmesine rağmen devam eden damlalar ve ağrılı boşalma durumları prostat rahatsızlığının başladığını gösterir.

Alt idrar yolu enfeksiyonu sorunları ile karıştırılan prostat, mutlaka hekim tarafından gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından ilaç tedavisine başlanılmalıdır. Prostat tanısı ürolog hekimi tarafından yapılan ultrasonografi ve prostat MR tetkikleri ile ortaya çıkarılır.

Prostat Tedavi Yöntemleri

Prostat rahatsızlığının ortaya çıkması ile birlikte hastanın durumuna göre hekim tarafından tedavi metotları uygulanır. Prostat tedavi yöntemlerinin başında öncelikle ilaç kullanımı gelir. Hastalığın ilk evrelerinde başlanılan ilaç tedavisi, prostat rahatsızlığının kontrol altına alınmasında etkili olabilir. Ancak hastalığın geç fark edilmesi durumlarında ilerleyen prostat için ilaç tedavisi yetersiz gelebilir. Böyle durumlarda hekim tarafından prostat ameliyatı tavsiye edilir.

Prostat ameliyatı ürolog doktorun hastaya uygun gördüğü tedavi metotları uygulanarak gerçekleştirilir. Prostat tanı ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi için Tolga Akman sitesi ziyaret edilebilir. Ayrıca son yıllar da teknolojinin gelişimi ile birlikte yapılan prostat ameliyatlarında, lazer ışın tedavisinin de sıklıkla kullanıldığı söylenebilir.

Prostat Ameliyatı Nedir?

Prostat büyümesi ile birlikte başlayan rahatsızlıklarda ilaç kullanımının yetersiz kalması, prostat ameliyatını kaçınılmaz hale getirir. İlaç tedavisine ilk başlanıldığında yanıt veren fakat zamanla hastalığın ilerlemesi ile birlikte yetersiz kalındığı durumlarda hekimler, prostat ameliyatı için hazırlıklara başlarlar. Prostat ameliyatında uygulanacak yöntemi belirlerken hastanın yaşı, kullandığı ilaçlar, ek hastalıkları ve prostat büyüklüğü dikkate alınır.

Prostat ameliyatında hekimin tercihine bağlı olarak transüretral prostat rezeksiyonu veya açık prostatektomi yöntemi kullanılır. Son zamanlarda kullanılan lazer tedavisi, genellikle prostatın çok büyüme yapmadığı dönemlerde tercih edilir. Prostat ameliyat süresi prostat boyutuna ve hastaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavi için hekimin tercih ettiği cerrahi yöntem de sürede etkili olur.

Prostat Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi prostat ameliyatları sonrasında da mutlaka dikkat edilmesi gereken detaylar olduğu unutulmamalıdır. Prostat ameliyatı sonrasında hasta sert zemine oturtulmamalı, kabız yapacak gıda besinlerinden uzak durulmalı, ağır kaldırılmamalı, günlük olarak en az 3 litre su tüketilmeli ve hekimin vermiş olduğu ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

Ayrıca prostat ameliyatı sonrasında hastanın araç kullanması da uygun görülmez. Ameliyat sonrası hekim aksi bir durumun olduğunu belirtmediği sürece oturarak ayakta duş almakta herhangi bir sakınca yoktur. Prostat ameliyat sonrası iyileşme süreci hakkında doğru bildiler için internet arama motorlarının başında yer alan Tolga Akman sitesi tercih edilebilir.

Kaynak. https://tolgaakman.com/holep-ameliyati/

 




 

 


YAZARLAR