SAhipsiz hayvanlarla ilgili kanun teklifinde önemli adımlar atıldı.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda Gerçekleştirilen Görüşmeler Sonucunda Somali Hayvanları Koruma Kanunu'nda Yapılması Öngörülen Değişiklikler Kapsamında 4 Yeni Madde Kabul Edildi.
MEMLEKETİNDE SOKAK KÖPEKLERİ PROBLEMİNE KARŞI YASAL HAMLE
Gece boyu süren ve zaman zaman gergin anlar yaşanan toplantılarda, teklifin 7 maddeyle ilgili ayrı ayrı gelişmeler kaydedildi. Kabul edilen yeni maddeler, sahipsiz hayvanların sağlık, insanların ise güvenlik kaygıları doğrultusunda barınma ve bakım koşullarını düzenliyor.
4 MADDE ONAYLANDI
Yaklaşık 14 saatlik çekişmeli tartışmalar sonucunda 4 ekstra madde daha yasa teklifine dahil edildi. Böylelikle, toplamda 7 madde Meclis gündemine taşındı. Kabul edilen düzenlemeler, sahipsiz köpeklerin doğru şekilde rehabilite edilmeleri ve güvenli bir şekilde sahiplendirilmeleri için kritik öneme sahip.
ÖTANAZİ KELİMESİ METİNDEN ÇIKARILDI
Hayvanların bakımı ile ilgili tartışmalı bir kalemi teşkil eden ötanazi ile ilgili maddenin dili değiştirilerek, yapılması gerekli durumlar ve uygulanacak yöntemler daha katı bir şekilde tanımlanmış durumda.
YEREL YÖNETİMLERE GÖREV İMKANI VERİLİYOR
Yerel yönetimlere, sokak köpekleriyle ilgili uygulamalar konusunda daha fazla yetki veriliyor. Hayvanların korunmasından yerel yönetimlerin etkin bir şekilde sorumlu hale getirilmesi amaçlanıyor.
YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜNE VURGU
Teklif kapsamında yerel yönetimler tarafından toplanan sahipsiz hayvanların usulsüzce terk edilmesinin önüne geçilmesi ve hayvan bakımevlerinin doğru kullanılması amaçlanıyor.
GERGİN ANLAR YAŞANDI
Teklifin 7. maddesi üzerinde yaşanan tartışmalar, komisyon toplantısının uzamasına ve sağlıklı bir çalışma ortamının kalmamasına neden oldu. Muhalefetin talebi üzerine komisyon başkanı ara verilmesine karar verdi, ancak tepkiler büyüdü. Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Saliha Sera Kadıgil'in yaşananları protesto etmesiyle mecliste gerilim tırmandı.
TOPLAMDA 7 MADDEYE ONAY
Aralarından sonra tüm düzenlemelerin üzerindeki tartışmalar sona ererken, 7 maddenin tamamına yeşil ışık yakıldı. Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, onay sürecini takip eden yoğun haftanın ardından toplantıyı sonlandırdı.