II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük katliam. Bir diğer deyişle ise 'İnsanlığın öldüğü gün' Srebrenitsa Katliamı...
Tarihler 11 Temmuz 1995'i gösterdiğinde Bosna Hersek'teki savaş sırasında Birleşmiş Milletler'in (BM) 'güvenli bölge' ilan ettiği Srebrenitsa, Bosna Kasabı olarak nitelendirilen Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi.
Srebrenitsa'nın Sırp birliklerince işgal edilmesinin hemen ardından Boşnak siviller, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığındı ve Hollandalı askerler de onları Sırplara teslim etti.
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye geçmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti.
Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.
Katliamda öldürülenlerin bir kısmının cesedine ise hala ulaşılabilmiş değil.
Katliamın üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen yüzlerce kurbanın cesedi hala bulunamazken, binlerce soykırım kurbanına ait kemik kalıntıları toplu mezarlardan çıkarılıyor.
Sırp güçlerince en az 8 bin 372 Boşnak sivilin öldürüldüğü soykırımın 29'uncu yıl dönümünde toprağa verilecek kurbanların cenazeleri, savaşta Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasından çıkarılarak omuzlar üzerinde mezarlığa getirildi.
9 Temmuz'da yola çıkarak Potoçari'ye getirilen ve gece eski fabrika binasına konulan tabutların omuzlar üzerinde mezarlığa taşınması esnasında, kurbanların yakınları duygu dolu anlar yaşadı.
Buradaki birçok kurbanın yakını ve katliam tanığı, cenazelerin geçişi sırasında dua etti ve gözyaşlarına hakim olamadı.
Bu yıl defnedilecek Hasib ve Camil Efendic kardeşlerin akrabası Muhamed Efendic, soykırımda birçok aile üyesini kaybettiklerini söyledi.
Muhamed Efendic, öldürülen Hasib ve Camil Efendic'in yaşlı insanlar olduğunu belirterek, "Babamın amcaları olur kendileri, evlerinin bahçesinde öldürüldüler. Ben küçüktüm, konvoyla gittim buradan, buradakilerin birçoğu ormanlardan geçti. Babamı, dedemi, iki amcamı, teyzemi kaybettim. Her yıl buraya gelmek benim için çok zor." diye konuştu.
Defnedilecek Ahmet Jasarevic'in kız kardeşi Sedina Malagic ise kardeşinin öldürüldüğünde 24 yaşında olduğunu ifade etti.
Srebrenitsa Soykırımı'nın 29'uncu yılında, yarın, kimlik tespiti yapılan ve ailesinin onay verdiği 14 soykırım kurbanı daha Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilecek.
Yarın toprağa verileceklerin isimleri şu şekilde: "Beriz Mujic, Hamed Salic, Hasib ve Camil Efendic kardeşler, Mehmed Krdzic, Sabrija Omic, Musan Siljkovic, Sakib Harbas, Ahmet Jasarevic, Nevres Salihovic, İbrahim Salkic, Midhat Basic, Hajdin Mustafic, Latif Mandzic."
Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 765'e yükselecek.