Valentino Rossi Hayatı

İtalyan profesyonel motokros yarışçısı. Yedisi Moto GP Sınıf 1'de olmak üzere dokuz kez dünya şampiyonu olan Rossi, 2006'da neredeyse unvanını kaybediyordu.

Spor 13.09.2022 11:03:00 0
Valentino Rossi Hayatı
Tarih: 13.09.2022 11:04

 İtalyan profesyonel motokros yarışçısı. Yedisi Moto GP Sınıf 1'de olmak üzere dokuz kez dünya şampiyonu olan Rossi, 2006'da neredeyse unvanını kaybediyordu. En iyi motosiklet yarışçısı olarak onurlandırıldı Sports Illustrated dergisine göre yıllık 30 milyon dolarlık geliri ile tüm zamanların "doktor" yarışçısı, sporcular arasında 7. sırada, dünyanın en iyisi.  Valentino Rossi, 1979 yılında Marche, Urbino, İtalya'da doğdu. Tavullia'da büyüyen Rossi,  ilk kez 2 yaşında motosiklet süren eski bir motosikletçi olan Graziano Rossi'nin oğludur. Yarış tutkusu kartlarla başladı. Annesi Stefania, oğlunun yaralanacağını düşündüğü için babasının yavaş bir kart yapmasında ısrar etti.

 Valentino 1990'da bölgesel kart şampiyonasını kazandı ve 1991'in sonunda Minimoto yarışında 16 bölgesel şampiyonaya sahip oldu.Parma'da düzenlenen ulusal kart yarışlarında 5. oldu. Valentino, Formula 1'in önünü açacak olan İtalyan 100cc yarışında bir gözü vardı, ancak finansal kısıtlamalar nedeniyle 1992 ve 1993 boyunca Minimoto yarışlarına devam etti.

 Rossi, 1993 yılında Cagiva'da düzenlenen İtalya şampiyonasına katıldı. 125cc sınıfındaki ilk yarışıydı ve ertesi yıl şampiyon oldu.  Aprilia tarafından keşfedilen Rossi, 125cc Avrupa Şampiyonası'nda binici olarak yarıştı ve  3. sezonunu bitirdi.Aynı yıl 1995 yılında ikinci  İtalya şampiyonluğunu kazandı.1996'da Rossi'nin dünya şampiyonasına katıldığını gördü. Aprilia motorlarıyla Scuderia AGV takımında  yarışan Rossi, Malezya'da ilk kez yarıştı. Aynı sezon Çek Cumhuriyeti'nde ilk galibiyetini kazanarak bu şampiyonadaki ilk sezonunu 11. sırada tamamlayan Nastro Azzurro, ikinci sezonunda  Aprilia takımına karşı oynadı ve bu kez sezon boyunca 11 yarış kazandı ve 125cc sınıfında dünya şampiyonu oldu. Rossi aynı zamanda bunu başaran en genç sürücü.2001 yılında 11 yarış kazandı ve 325 puanla tekrar şampiyon oldu. Rossi, kariyerinin bu noktasında tüm zamanların en büyük MotoGP yarışçısı olacağını açıkça belirtti.Sezon sonunda Yamaha Takımı'na geçişi, otomobil dünyasını şaşırttı ve rakipleri bunu bir fırsat olarak görse de Rossi, Team Yamaha ile inanılmaz performansını sürdürdü. Valentino Rossi, 1. sezonun ilk yarışında. İki farklı motorda arka arkaya yarışlar kazanarak MotoGP tarihinde bunu yapan ikinci kişi oldu.2005 sezonunda kazandığı 11 yarışla bir kez daha MotoGP şampiyonu olan Rossi,  Türkiye şampiyonasında 2. oldu. oldu. Sezon boyunca üç kez ikinci ve üçüncü olan Rossi, Japonya'daki yarışı  bitiremedi. Birkaç ay içinde 5. şampiyonluğunu kazandıktan sonra Rossi, Malezya yarışında kazandığı 2. sıra ile şampiyonluğu elde etti.

 Rossi 2006 sezonuna Yamaha ile devam ederken sponsorunu  Camel olarak değiştirdi. İyi sezon öncesi yol testlerine rağmen, 2006 sezonu beklediği gibi değildi. Sezon boyunca  sadece beş kez birincilik kazanan Rossi,  bu kez Türkiye'deki yarışmada dördüncü oldu. Sezon sonunda Valencia'yı 13. bitirdiğinde, unvanı yarışı 3. sırada bitiren Nicky Hayden'a kaptırdı. Rossi'nin Formula 1'e geçip geçmeyeceği henüz belli değil.

Bütün bu ve benzeri konularda megapari sizlere bilgi sağlayabilir. Detaylı bilgiye ilgili web sitesinden ulaşabilirsiniz.

 

Kaynak: megapari.com

 

 

 


Anahtar Kelimeler: Valentino Rossi Hayatı

YAZARLAR