Bişar ULUTAŞ


2002, 2007 ve 2011 seçimleri…

2002, 2007 ve 2011 seçimleri…


Haziran'ın ilk haftasını saymazsak şayet, seçimlere dört ay kaldı. Geçtiğimiz yıl iki seçim yapıldı, bu yıl ise bir seçim yapılacak. İstikrar sürerse önümüzdeki dört yıl içinde başka bir seçim olmayacak.

            7 Haziran 2015'te yapılacak Milletvekili Seçimleri ülkemiz ve milletimize şimdiden hayırlı olsun diyoruz.
Van'da büyük ihtimalle yine iki parti yarışacak. Aslında bizler bu bölgede başka partilerin de seçim potasına girmesini ve yarışlara ortak olmasını arzuluyoruz.
Bu bölgede farklı renklerin, farklı görüşlerin olması demokrasi açısından büyük bir önem arz ediyor.

          Dilerseniz 2002-2007 ve 2011 Milletvekili Genel seçimlerinde nasıl sonuçlar alınmıştı hep beraber hatırlayalım.
İlk olarak 2002 seçimlerini ele alalım.
2002 Milletvekili Genel Seçimlerinde, şimdiki BDP veya HDP, o dönem ismi DEHAP, seçimlere parti olarak girdi ve %6 oy alıp barajı aşamadığı için bölgede Ak Parti birçok milletvekili çıkarmış oldu.

           2002 seçimlerinde Türkiye geneline baktığımızda Ak Parti seçimlere ilk kez girmesine rağmen %34 gibi bir oy oranı ile büyük başarı elde etti. Meclis'e giren ikinci parti ise %19 oy oranı ile CHP oldu. Başka parti de barajı aşamadı.
Hatırlanacağı üzere DYP bu seçimlerde %9 oy alabilmiş, MHP de %8'de kalmıştı. Genç Parti %7 oy alırken, DEHAP %6, ANAP ise %5 oy alabilmişti.

            Van'a baktığımızda ise DEHAP %40 oy almış ve o dönem yaklaşık 106 bin oy almıştı. Ak Parti ise 2002 seçimlerinde Van'da %25 oy almıştı. Yani yaklaşık 67 bin oy almasına rağmen, DEHAP barajı aşamadığı için 6 milletvekili çıkarmayı başarmıştı.
2002 seçimlerinde; Van'da sadece iki parti yarışmıyordu. Başka partiler de yarışıyordu. Nitekim DYP Van'da %6'lık bir oyla yaklaşık 17 bin kişinin oyunu almayı başarmıştı. Yine CHP %5'lik oyla yaklaşık 14 bin kişinin oyunu almış, ANAP ise yaklaşık 12 bin kişiden oy almıştı. 2002 seçimlerinde Saadet partisi 9 bin oy, MHP ise 8 bin kişinin oyunu almıştı. Ak Parti Van'dan 6 milletvekili Meclis'e gönderirken, diğer milletvekili ise CHP'den Meclis'e gitti.
Gelelim 2007 Milletvekili seçimlerine.

             2007 seçimlerinde Ak Parti oylarını ülke genelinde büyük oranda artırdı. Erdoğan liderliğindeki AK Parti ülkede yaklaşık 17 milyon seçmenin oyunu alarak %47'lik oy oranı ile adından söz ettirdi. CHP bir önceki milletvekili seçimlerine göre sadece oyunu %1 artırarak, %20 ile Meclis'e girmeyi başardı. Meclis'e giren üçüncü parti ise MHP oldu. MHP 2007 Seçimlerinde %14'lük o oranı ile dikkat çekti.

           2007 Milletvekili Genel Seçimleri Ak Parti'nin Van'da rekor düzeyde oy aldığı bir seçim oldu. Bu seçimlerde DTP, BDP cephesi bağımsız olarak seçimlere girdiği için Van'da iki milletvekili çıkarmayı başardı. Bu seçimlerde Van'da 313 bin kişi oy kullandı. Bu seçimlerde Ak Parti DTP, BDP cephesine büyük bir oy farkı attı. 2007'de Ak Parti Van'da 165 bine yakın seçmenin oyunu almayı başarırken, DTP,BDP cephesi 99 bin oy aldı. Bu oylar arasında, DTP'li olmayan bağımsızların da oyu vardı. Bu seçimlerde Ak Parti Van'dan Meclis'e Hüseyin Çelik, Kayhan Türkmenoğlu, Kerem Altun, İkram Dinçer ve Gülşen Orhan olmak üzere, beş milletvekili gönderirken, DTP ise Fatma Kurtulan ve Özdal Üçer'i Meclis'e gönderdi.

           2011 Milletvekili seçimlerinde Ak Parti ülkedeki her iki kişiden birinin oyunu almayı başardı. Türkiye geneline baktığımızda Ak Parti tam 21 milyon 500 bin seçmenin oyunu alarak, %50'lik oy oranı ile adeta tarih yazdı. CHP ise bir önceki seçimlere göre oyunu artırmayı başardı. CHP bu seçimlerde %26 oy alırken, MHP ise %13 oy aldı. BDP ise bu seçimlere bağımsız adaylarla girerek, ülke genelinde %7'ye yakın bir oy aldı.

             2011 seçimlerinin Van ayağına baktığımızda, BDP için büyük bir başarı, Ak Parti için ise hezimet vardı. Ak Parti 2007 seçimlerine göre oyunu sadece 7 bin kişi artırarak 171 bin kişiden oy alırken, BDP cephesi ise, 2007'ye göre oyunu yaklaşık 110 bin kişi artırarak, Van'da tam 210 bin kişiden oy almayı başardı. Ak Parti Meclis'e; Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Fatih Çiftci ve Gülşen Orhan'ın gönderirken, BDP cephesinde ise; Özdal Üçer, Kemal Aktaş, Aysel Tuğluk ve Nazmi Gür Meclis'e giden dört isim oldu.

           Evet şimdi önümüzde 7 Haziran'da yapılacak yeni bir milletvekili seçimi var.
Van'da yarışacak partilerin mutlaka bu memlekete hizmet edecek isimleri aday etmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.
Seçimlerin huzur içinde geçmesini temenni ediyoruz.
Şimdiden hayırlı olsun.