Bedelli askerlik platformu, sosyal medyada en iyi örgütlenmeyi sağlayan bir yapı. Özellikle twitter üzerinden gündem oluşturmayı başaran platform, bu yolla kamuoyu ilgisini üzerine çekmeyi sağladı. Aynı şekilde başta Başbakan Erdoğan olmak üzere çoğu siyasetçiye, yazar ve gazeteciye ulaşmayı da başardılar.
Üstelik sadece organizasyon ve kamuoyu oluşturma konusuyla sınırlı da kalmadılar. Çok yakın zamana kadar, gündemimizde bedelli askerlik yok, diyen siyasi erkin kanaatlerinde bir esnemeye de yol açtılar. Nitekim yetkili isimlerden biri olan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş konuyla ilgili açıklamasında bedelli konusunun son bir kez daha düşünebileceği, Türk Silahlı Kuvvetlerin raporunu beklediklerini söyledi. Gündemimizde bedelli askerlik yok, düşüncesinden bu noktaya gelinmesinde söz konusu platformun sıkıntı ve sorunlarını yetkili mercilere ulaştırılmayı sağlamasının etkisi büyük oldu.
Bedelli askerlik platformunun -sosyal medyada- kendilerini ifade etmek adına yaptıkları paylaşımları hep destekledim. Lakin bu desteğim sırasında en büyük tepkiyi askerliğini yapmış, alt-orta sınıf erkeklerinden almış olmam şaşırtıcıydı. Bedelli askerliğe karşı çıkan bu erkekler “Bizler nasıl askerlik yaptıysak onlar da yapsın, adaletsizlik istemiyoruz!” Diyorlardı. Eşitlik ve adalet noktasından düz bir bakışla haklı görünen bu savunmaya karşı iç dünyamın annelik yönü karşı çıktı sanırım. Mantıksal bakış açımla yarışan anaç, koruyucu, kollayıcı, çözümleyici ve rahata kavuşturucu tarafım bu savaştan hep galip çıkan taraf olmuştu.
Bedelli askerlik, aslında gündemimize yeni giren bir konu değil. Belli aralarla dillendirilmiş -beraberinde çeşitli eleştiriler getirmesine rağmen- kimi zaman da uygulanmış. Bedelliyi isteyen ve ret edenlerin bakış açılarında haklılık payı bulunduğu açık. Öncelikle parası olmayanlara karşı bir ayrımcılık niteliği taşıdığı iddiasına katılmamak mümkün değil. Çeşitli bahanelerle askerlik yaşını aşmaya çalışan, mazeretler üretenler olduğu da bir gerçek. Bunun yanı sıra çeşitli sebeplerle -çoğu eğitim- ilerleyen yaş, yapılan evlilikler, kurulan düzenin sarsılması gibi askerliği sıkıntılı bir duruma getiren sebepler de yok değil.
Ülkemizde bedelli askerlik isteyenlerin ezici bir çoğunluğunun benzer sorunları dillendirdikleri görülüyor. Yaşları otuzun altında olan bu gençlerin çoğu evli ve çocuklu. Kısa süreli de olsa askerlik yapmalarının kurulu düzenlerini, aile hayatlarını olumsuz etkileyeceği ortada. Bir kısmının ailesel sorumluluklarının daha ağır olduğu, ailelerinin kendilerine ihtiyaçları olduğu da görülüyor. Bir önceki bedelli uygulamasından yaşlarının küçük, ödemenin yüksek olması sebebiyle yararlanamamış olan bu gençler, düşük yaş ve ödemeyle aile hayatları bozulmadan bu yükümlülüğü ifa etme düşüncesindeler.
Bazılarının iddia ettiklerinin aksine bedelli talebinde bulunan gençlerin çoğunun maddi durumu iyi değil. Büyük bir kısmı, askerlikte geçirecekleri zamanda çalışarak elde edecekleri geliri buraya ödemeyi düşünüyor. Yani bu talepte bulunanların büyük kısmı zengin oldukları için imtiyaz isteyen insanlar değil. Ülkemizde şu an bakaya kalan 700 bin gencin bulunduğunu düşünecek olursak bu isteğin toplum içerisindeki onaylanma oranı konusunda da fikir sahibi olabiliriz. Ayrıca bunlar, asker kaçağı sayıldıklarından yerel seçimlerde oy kullanamayacaklarından halk iradesinin sandığa yansıması noktasında üzücü bir diğer noktayı oluşturuyor.
Bedelli askerlik talebine baştan beri sıcak bakmamın arka planında asker yolu bekleyen, ilk çocuğu dünyaya geldiğinde eşi askerde olan bir kadın olmamın katkısı da olsa gerek. Kısa dönem askerlik yapan eşimin bu süreçte yanımda olmaması ve yaşadığım üzüntü beni bedelli askerlik isteyenlere karşı daha ılımlı düşüncelere sevk ediyor. Hiçbir vakit “Ben asker yolu bekledim, başka kadınlar da beklesin” yahut “Ben sıkıntı çektim onlara neden ayrımcılık yapılsın” düşüncesinde olmadım. Çektiğim zorlukları hiç kimse yaşamasın istediğim için her zaman bedelli platformunun yanında oldum. Umarım siyasi erk, bu beklenti içerisindeki insanlarımızı mutlu edecek bir karara imza atarak bu kadar çok sayıdaki insanı sevindirir...
twitter.com/sabihadogann