Süleyman AKDOĞAN


Çelişkiler (+18)

Çelişkiler (+18)


Baştan yazının başlığıyla çelişeceğim için bağışlayın beni. Çünkü yazının içinde (+18) gerektiren hiçbir şey bulamayacaksınız. Edebimle, adabımla, aklımın yettiği oranda ülkemiz ve dünyanın bazı sorunlara +7, +18 gibi gülünecek türden çözümler sunarak kendini kandırdığı şeylere değineceğim.
Konuların daha dikkat çekmesi için  öyle varan 1 falan demeyeceğim. Yazacağım şeyler hepinizin malumu. Eee o zaman niye yazıyorsun kardeşim derseniz, yazımın başlığı çelişkiler derim. Bildiğiniz şeyleri size yazarak biraz da ben çelişeyim istedim.
Hazır olduğunuzu bilerek konuya müsaadenizle giriyorum.
Sigara desem.   Sigara  ile ilgili hangi çelişkiler gelir aklınıza? Benim aklıma gelenler şunlar:
-18 yaşından küçüklere satılmaz.
-Her sigara paketinin üzerine “Sigara sağlığa zararlıdır” yazmak yasal bir zorunluluk.
-Yine her paket üzerinde sigara içmenin zararlı olduğunu hatırlatmanın yanı sıra, hamile iken sigara içmeyiniz gibi, sigara tiryakilerini bu kötü alışkanlıklarından kurtarmayı  hedeflediğini zannettiğim cümleler bulmak mümkün.
- Küçüklerin, özellikle bebeklerin yanında sigara içmemeye özen gösterilir.
 
Alkolle devam edelim.
-Alkol 18 yaşından küçüklere satılmaz.
-Alkollü iken araç kullanmayınız. İçin ama araç kullanmayız tarzında.
-Bu gün içmeyeceksin de ne zaman içeceksin?
-“Şurada şarap, burada şampanya, şu yemekle rakı, bu yemekle bira içilir” gibi çok ilginç kurallar.
Hem sigara hem alkol için duyduğum “atın ölümü arpadan olsun” gibi sözlerle insanla bu iki şey arasındaki bağı, zavallı atla  çok sevdiği yiyeceği arpa arasındaki onlar için olmazsa olmaz denilebilecek türden ilişkiye benzetenlere olan şaşkınlığımı  açığa vurarak  TV ile ilgili çelişkilerden bahsetmek istiyorum.
-Alkol ve sigarada +18 ile alınan önlemler TV de +7 ye kadar indirilir.
-Kadın programları ayrı, erkek programları ayrı hatta çocuk programları ayrı yapılarak herkese ayrı biz “izleme alanı” oluşturulur.
-“Bu ne biçim bir program arkadaş” denilerek programı izlemeye devam edilir.
 
Bildiğiniz şeyleri yazacağımı yukarıda söylemiştim. Sigara, alkol, Tv ile alakalı yazdığım cümlelere yönelik hepimizin zihninde fikir ya da fikirler oluştuğunu zannediyorum. Bu zan üzerine, bir şeyler daha yazmak isteğimi çelişki görmezseniz yazının bundan sonraki kısmına devam ediniz. Çok önemli.
 
Belli ki, temelde çocukları korumayı amaçlayan olsa olsa insanoğlunun aklına gelebilecek bu olağanüstü +7, +18    komikliklerine şu cümlelerle itirazım var.
 
-+7, +18  kurallarınıza, oldukça yüksek bir  çoğunlukla uyulmuyor. Hiçbir bakkal, market, -18 çocuklara sigara satmamazlık etmiyor, edemiyor. Hatta, kimilerinin hedef kitlesi bu yaş grubu. Eğer sigara kullanıyorsanız, başlamak için hiç de öyle 18 yaşını beklemediğinizi lütfen itiraf edin. Bu gün sokakta 6-7 yaşlarında ellerinde sigara ile dolaşan çocuk görmediğinizi söylerseniz adres verin ben de oraya geleyim.
-Alkol için konulan kuralları hangi mantıkla açıklayacaksınız. Düşünün, adamın arabası var, bir meyhanenin önüne arabasını çekti. Bir iki yudum almak isterken, fazla kaçırdı ve sarhoş oldu. Bu vatandaşa arabayı kullanmaması gerektiğini nasıl anlatacaksınız. Allah korusun, adam siz onu arabasına bindirmiyorsunuz diye cinayet bile işleyebilir.  Bu yüzden, lütfen şu durumda içilir, ama bu yapılmaz gibi garip şeyler söylemeyiniz. Bu konuda verilen son hüküm nettir.
-Tv konusunda, siz bu akılcı +7 türünden yazıları yazmaya başlayınca hemen her ana baba  her -7 çocuklarına, “ yavrum bak amcalar +7 yazmış sen hadi odana git” biz rahatlıkla şu filmi bir izleyelim deyince,  çocukların bu sihirli ifadenin etkisiyle Tv odasına birkaç gün giremediğini yazsam inanır mısınız? Cevabınız evetse kendinizle çelişiyorsunuz derim. Çünkü, nerede bir +18, +7 orada daha fazla ilgi. Bunun ispatı hiç de zor değil.